Debata między zwolennikami stosowania cukru i tymi, którzy chcą zastępowania go przez słodzik, trwa od lat. Entuzjaści odchudzania i dietetycy od dawna nie zgadzają się i często publicznie kłócą się na ten temat, a obie opcje mają swoje zalety i wady. Wszyscy wiemy, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Istnieje wiele problemów zdrowotnych związanych z cukrem, w tym otyłość i cukrzyca. Właśnie z tego powodu słodziki są często stosowane jako alternatywa dla cukru.
Wiele osób decyduje się na urozmaicenie smaku kawy za pomocą słodzika zamiast cukru. Coraz powszechniej słodziki są również stosowane w różnych popularnych napojach dietetycznych i napojach dla sportowców. Te słodziki nie zawierają kalorii, a zatem są lepsze dla kontroli i utraty wagi i zdrowego trybu życia; jednak są one również tworzone z chemikaliów. Przy tak wielu sprzecznych opiniach wiedza o tym, którą opcję wybrać, może być trudna do zdobycia a argumenty obu przeciwnych stron, są dobierane w sposób stronniczy. Dlatego tak często zastanawiamy się, czy słodzik naprawdę jest lepszy niż cukier.
Co to jest słodzik?
Cukier występuje w wielu formach i znajduje się w szerokiej gamie produktów spożywczych. Niezależnie od tego, czy wybierzesz cukier kokosowy, miód czy nektar z agawy, nadal dostarczasz organizmowi cukier. Te naturalne formy cukru mają taki sam indeks glikemiczny jak cukier, co oznacza, że mają taki sam wpływ na organizm. Cukier jest szkodliwy dla organizmu, gdy jest spożywany w dużych dawkach, ale przy tak wielu produktach spożywczych zawierających ukryte cukry wielu z nas używa cukru o wiele częściej niż nam się wydaje.
Słodzik jest sztuczną alternatywą dla cukru, a także występuje w wielu formach, takich jak stewia, sukraloza, acesulfam K i aspartam. Te słodziki są intensywnie słodkie w nawet najmniejszych dawkach. Z tego powodu tak niewielkie ilości są potrzebne, aby dorównać słodyczą cukrom, a w małych dawkach są całkowicie bezpieczne. Każdy rodzaj słodzika działa w nieco inny sposób; na przykład sukraloza łatwo przechodzi przez organizm i nie powoduje gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Stewia to kolejny popularny wybór, który pochodzi z rośliny Stevia rebaudiana i może skutkować obniżonym poziomem glukozy i insuliny w porównaniu z cukrem.
Czy warto zamienić cukier na słodzik?
Większość z nas spożywa zbyt dużo cukru w codziennej diecie, ponieważ jest on dodawany do wielu rodzajów żywności. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może powodować problemy zdrowotne, w tym przyrost masy ciała i cukrzycę. Słodziki doskonale nadają się do zmniejszenia tego ryzyka i utrzymania zdrowego poziomu cukru. To, czy powinieneś używać słodzików, będzie ostatecznie zależeć od twoich celów, ale ogólnie rzecz biorąc, są one lepsze dla zębów i mają niewiele kalorii. Dla osób cierpiących na cukrzycę słodziki doskonale nadają się do zapewnienia słodkiego smaku bez wpływu na poziom cukru we krwi.
Wiele osób uważa, że przejście na słodzik oznacza łatwy sposób na utratę wagi, ale tak nie jest. Zastosowanie słodzika nie oznacza, że automatycznie schudniesz, ale można go stosować jako pomoc w diecie o kontrolowanej kaloryczności. Jedynym sposobem na schudnięcie jest deficyt kalorii, a spożywanie zbyt dużej ilości cukru może to utrudnić.
Czy słodzik jest bezpieczny dla zdrowia?
Bezpieczeństwo spożywania słodzików było przez lata bardzo kwestionowane. Niektórzy ludzie obawiają się ich, ponieważ są sztuczne i stworzone z chemikaliów. W przeszłości wiązano je z problemami zdrowotnymi, w tym uszkodzeniem wątroby i nowotworami, ale nie ma wystarczającej liczby wiarygodnych badań, które by to potwierdziły (lub temu zaprzeczyły).
W rzeczywistości żadne słodziki nie mogą być stosowane w żywności w Europie, o ile nie są zatwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wszystkie powszechnie używane słodziki są zatwierdzone przez EFSA i spełniają ich rygorystyczne wytyczne. Oznacza to, że są bezpieczne do spożycia, ale podobnie jak cukier powinny być spożywane z umiarem.